Pšeno
Drobné žlté výživné guličky, ktoré sú ľahko stráviteľné a prirodzene bezlepkové.
Podrobný popis
Patrí medzi prirodzene bezlepkové, zásadité a ľahko stráviteľné potraviny. Sú bohatým zdrojom sacharidov, ale aj vlákniny, ktorá prispieva k normálnemu tráveniu. Po uvarení sa rozpukajú na malé hviezdičky. Chutí skvele naslano aj na sladko. Je zdrojom sacharidov a vlákniny. Nasladko (spolu s ovocím a orechovým maslom) si pripravíte sýte a nutrične hodnotné raňajky alebo desiatu. Naslano môžu slúžiť ako príloha ochutená bylinkami a cesnakom alebo sušenými paradajkami. Dá sa z nich pripraviť aj hlavný chod zmiešaním s restovanou zeleninou alebo mäsom.
Spôsob prípravy: Jáhly sa pred varením odporúčajú spariť horúcou vodou. Najskôr ich prepláchnite a potom varte v osolenej vode v pomere 1:2 asi 15 - 20 minút, kým sa voda neodparí. Pri receptoch na sladko sa dajú pšeno uvariť aj v mlieku, získajú tak jemnú krémovú chuť.
Zloženie: Pšeno 100%
Krajina pôvodu: Poľsko
Výživová hodnota na 100g:
Energia | 1371 kJ/323 kcal |
Tuky | 1,8 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 0,1 g |
Sacharidy | 57 g |
z toho cukry | 7,6 g |
Vláknina | 5,4 g |
Bielkoviny | 20 g |
Soľ | 0,02 g |
Skladujte v suchu a chlade. Chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Diskusia
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.