Fazuľa maslová
Zdroj kvalitnej rastlinnej bielkoviny, ktorá pripomína po uvarení, chuť gaštanov.
Podrobný popis
Veľká biela fazuľa, nazývaná aj maslová, pre svoju konzistenciu pod šupkou po uvarení, jemná a sladkastá. Fazuľa pochádza z teplých oblastí Južnej a Strednej Ameriky, kde bola pestovaná tisíce rokov. Dnes je dôležitým zdrojom potravy pre ľudí na celom svete. Aj po uvarení si udrží svoj tvar, preto je veľmi vhodná do šalátov, polievok tiež ako hlavné jedlo so zeleninou a omáčkami, pripravuje sa z nej pečená fazuľa. Fazuľa je dobrým zdrojom bielkovín, škrobov a vlákniny. Obsahuje vitamíny (vitamín C, kyselinu listovú a ďalšie vitamíny skupiny B), minerály (mangán, železo, zinok, horčík a vápnik).
Príprava: Fazuľu prepláchneme a namočíme aspoň na 12 hodín. Môžeme pridať aj sódu bikarbónu, aby sme ešte viac neutralizovali obsah lektínu. Vodu zlejeme, fazule dobre prepláchneme a varíme na prudkom ohni 5 minút, následne vodu opäť zlejeme.
Varíme v novej vode 45 - 60 minút.
Výživová hodnota na 100g:
Energia | 2818kJ/673kcal |
Tuky | 1 g |
z toho nasýtené mastné kyseline | 0 g |
Sacharidy | 60 g |
z toho cukry | 2 g |
Vláknina | 15 g |
Bielkoviny | 23 g |
Soľ | 0,04 g |
Skladujte na suchom a tmavom mieste.
Krajina pôvodu: Poľsko
Diskusia
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.